به گزارش خبرگو ،بررسی نوسانات نرخ ارز بر بازار بیمه بهانه ای برای گفت وگو با مدیران عامل و نمایندگان بیمه مرکزی در حوزه اتکائی شد.
معصوم ضمیری در قسمتی از این نشست گفت: خوشبختانه صنعت بیمه تابع مقررات ارز مبادلهای است و نیازهای ارزی خود را به بانک مرکزی اعلام میکند و با تایید بیمه مرکزی از منابع تامین شده با نرخ مبادلهای استفاده میکنند در نتیجه نوسانات بازار ارز به طور مستقیم در مسائل بیمهای تاثیر ندارد.
وی ادامه داد: شرکت هایی که دارایی ارزی دارند از افزایش نرخ ارز بهره مند می شوند و شرکت هایی که بدهی ارزی دارند هزینه هایشان افزایش می یابد.
ضمیری افزود: بیمههای مستقیم نیاز خود را از بازارهای بین الملل تهیه میکنند که سالهای گذشته ما مشکلاتی درباره بازارهای بینالمللی داشتیم که به تدریج در حال حل شدن است. اگر خسارت اتفاق بیافتد و نرخ ارز تغییر کند امکان دارد اگر این موضوع پیش بینی نشده باشد خسارت با نرخ متفاوتی تسویه شود که از نظر ارزی به ضرر شرکت است.
آسوده ، مدیر عامل اتکائی ایرانیان در ادامه با تشریح موسانات نرخ ارز بر بازار بیمه گفت:شررکتهای بیمه ای که موازنه مثبت دارند با نوسان نرخ ارز حقوق صاحبان سهام و ارزش سهام انها بالا می رود در مقابل اگر موازنه منفی داشته باشند تاثیر منفی خواهد داشت.
وی تصریح کرد : به دنبال افزایش نرخ ارز ، افزایش حق بیمه در بیمه نامه های مسافرتی نخواهیم داشت اما در خصوص بیمه نامه هائی مانند باربری ، هواپیما ، نفت و انرژیکه بیشترین تاثیر را از نوسانات نرخ ارز می پذیرند و ارز بری بالائی دارند بیمه گزاران باید الحاقیه بگیرند و تغییر سرمایه دهند تا در زمان پرداخت خسارت دچار مشکل نشوند.
آسوده اذعان داشت ایین نامه 70 مبنی بر بیمه نامه نوسانات نرخ ارز که در سال 90 تصویب شد عملا مورد استقبال قرار نگرفت باید از شرکت بیمه ای که این طرح را ارایه کرد پرسید که چقدر بیمه نامه صادر کرده وچرا این طرح با موفقیت همراه نبوده ضمن اینکه ما همان زمان هم اعلام کریم که شرکتهای بیمه ریسک های سیستماتیک را نمی توانند بیمه کنند .
اسوده تصریح کرد : مشکل اصلی ما این است که شورای سیاستگذاری خدمات مالی نداریم برای همین تصمیماتی که در شورای پول و اعتبار ، شورای عالی بیمه و شورای بورس اتخاذ می شود ممکن ایت بر هر یک تاثیر منفی داشته باشد.
وی گفت: بهتر است دکتر همتی ایجاد سورای سیاستگذاری خدمات مالی را ه بیش از ده سال پیش مطرح شده پیگیری کنند.
در ادامه سيد اميد مير آقازاده مدير كل حساب ها و ذخاير اتكائي بیمه مرکزی ، تصریح کرد : نکته بسیار مهم در روزهای اخیر تامین نقدینگی جهت تسویه بدهی بیمه گذاران به شرکت های بیمه است و اخیرا مشاهده شده بیمه نامه هایی که به صورت ارز بوده نقدینگی حق بیمه به صورت ارز تامین نشده است.
به گفته وی موارد متعددی طی روزهای اخیر مشاده شده که بیمه گزار متمایل بوده که به نرخ روز حق بیمه را پرداخت و در زمان وقوع خسارت نیز به نرخ روز خسارت را دریافت کند که این امر خودبخود سبب می گردد ریسک نوسانات نرخ ارز به شرکتهای بیمه بخصوص شرتهای بیمه اتکائی منتقل گردد.
مدير كل حساب ها و ذخاير اتكائي بیمه مرکزی در پاسخ به سوال ریسک نیوز در خصوص برخورد بیمه مرکزی با انعقاد قراردادهای ازین دست چه خواهد بود صراحتا اعلام کرد: با چندین مورد در این زمینه برخورد داشته ایم و با نظر بیمه مرکزی این قرارداد ها متوقف شد در این راستا در صورتیکه شرکتهای بیمه با این شرایط اقدام به انعقاد قرارداد کنند بیمه مرکزی تضمینی در پرداخت حق بیمه اتکائی نخواهد داشت.
وی اذعان دارد که اگر نوسانات بین 30 تا 50 درصد در نظر بگیریم حق بیمه نیز باید به همین میزان افزایش پیدا کند که این نکته بسیار ضروری است .
مجيد كاظمي مدير كل بيمه هاي اتكايي آتش سوزي ،مهندسي و انرژي بیمه مرکزی نیز در این نشست با اشاره به اینکه تسعیر ارز بر ارزش اولیه بیمه نامه ها خصوصا بیمه های انرژی و عمرانی تاثیر بسیار دارد گفت : بیمه گذاران بزرگ هم از شرایط مطلع هستندکه سرمایه بیمه در زمان خسارت بسیار مهم است و قرارداد های اتکایی نوسانات نرخ ارز معمولا دیده می شود و معمولا با 10 تا 20 درصد پیش بینی صورت می گیرد.
وی در پاسخ به این سوال ریسک نیوز که برخی بیمه گران اتکائی معتقدند بیمه مرکزی عملا با نرخ شکنی عرصه فعالیت برای بیمه گران اتکائی را تنگ کرده است و ریسک ها با نرخ پایین به سمت بیمه مرکی متمایل می شود ، گفت:خیر به هیچ عنوان اینگونه نیست و بیمه مرکزی نمی تواند هیچ بیمه نامه ای را پایین تر از ترخ معمول بپذیرد ، در این راستا نرخ و شرایطی مورد تایید بیمه مرکزی است که منافع دو طرف در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر غلامعلی غلامی عضو هیأت مدیره و قائم مقام بیمه کارآفرین در این نشست با بیان اینکه تحریم ها در صنعت بیمه تاثیر دارد افزود: همکاری شرکت های خارجی با بازار ایران دچار مشکل می شود و طبیعی است که بازار های معتبر در همکاری با صنعت بیمه ایران تجدید نظر می کند.
عضو هیأت مدیره و قائم مقام بیمه کارآفرین با بیان اینکه شرایط حاکی از آن است که در آینده با بازارهای خارجی نمی توانیم ارتباط داشته باشیم اذعان داشت که صندوق بیمه ای که پیش از این دولت در اختیار بیمه مرکزی قرار داد باید دوباره احیا شود .
به گفته وی در این شرایط رقابت های غیر حرفه ای باید کاهش پیدا کند و بیمه گزاران باید با این مسائل آشنا شوند و بی احتیاطی نکنند.
غلامی تاکید کرد:صندوق ویژه تحریم می تواند در شرایط فعلی به کمک صنعت بیمه بیاید و کارمزد پرداختی بیمه مرکزی به عنوان صندوقدار باید به صورت حرفه ای و دقیق پرداخت شود . از بیمه مرکزی می خواهیم که خود را در جایگاه شرکت اتکایی بین المللی ببیند و کارمزدها را روی ریسک های مختلف تنظیم کندو از رفتارهای جزیره ای باید در این شرایط پرهیز کرد .
در این نشست کیوان پور شب ، نماینده اتاق بازرگانی ، با بیان اینکه نقش بیمه در پیس بینی پذیر شدن افتصاد ایران کمرنگ است ، گفت: در بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر صنعت بیمه شاید باید یک پبه عقب تر بیاییم چرا که شواهد نشان می دهد صنعت بیمه نقشی در تصمیم گیری های اقتصادی ندارد این در حالی است که می توانست نقش تصمیم سازی در اقتصاد کلان ایفاء کند .
وی معتقد است ، رسانه باید در خصوص ضرورت نقش پذیری بیمه در بازار پولی و بانکی . بازار سرمایه از وزارت اقتصاد مطالبه گری کنند .
اما آسوده در واکنش به سخنان پور شب گفت: واقعیت این است که اقتصاد ما بانک محور است و صنعت بیمه نقش کوچکی در اقتصاد دارد ضمن اینکه با وجود تحریم ها نیز بیمه نتوانست به بازار های بین المللی متصل شود و این امر سبب انزوای بیشتر صنعت بیمه شد.
در ادامه معصوم ضمیری در خصوص بازگشت تحریم ها و راهکارهای صنعت بیمه در این زمینه می گوید : یکی از بخش هایی که در رابطه با مسائل تحریم وارد عمل شده است صنعت بیمه است . هنوز تحریمی در کشور ما اتفاق نیافتاده بود که در دوران پیشین ریاست کلی دکتر همتی مصوبه ای به هیات دولت در خصوص ایجاد حساب ویژه تحریم پیش بینی شد که از بازار کشور حمایت کند.
وی با بیان اینکه به دلیل اینکه در جریان هستم باید عنوان کنم که تاسیس بیمه اتکایی ایرانیان نیز به همین منظور صورت گرفت تا در کشور شرکت هایی وجود داشته باشندکه در شرایط تحریم ها و مواقع اضطرار از صنایع داخلی و شرکتهای بیمه حمایت کنند . علاوه بر این مسائل شرکت های بیمه دور هم جمع شدند و حساب ویژه تحریم ایجاد کردند که همچنان فعال است چون هنوز به مرتفع شدن تحریم ها مطمئن نبودیم .
به گفته ضمیری بنابراین شرکت های بیمه حسابی که صادر می کنند یا ظرفیت دارند و اگر ندارند از بازار داخلی پوشش اتکایی خریداری می کنند در غیر این صورت از حساب مشترک خریداری کرده و اگر نیاز بود از حساب ویژه تحریم که مدیریت آن با بیمه مرکزی است و ظرفیت آن یک میلیارد دلار است استفاده خواهند کرد.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد گفت: به هر حال صنعت بیمه بنابرتوان تمهیدات لازم را اندیشیده است و تاکنون خسارتی به دلیل اینکه پوشش اتکایی درستی نداشته باشند بدون پرداخت بافی نمانده ولی بازهم تاکید می کنم که استفاده از بازارهای بین المللی به مراتب بهتر و مناسبتر است .