مستند‌نگاری درختان کهنسال بوانات انجام شد

مسئول اداره میراث‌فرهنگی بوانات اعلام کرد که کار مستند‌نگاری ثبت درختان کهنسال در این شهرستان به اتمام رسیده است.

 

به گزارش خبرگو ، به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فارس، حسین پور‌اسد مسئول اداره میراث‌فرهنگی بوانات امروز ۲ دی ۹۶ گفت: «خوشبختانه کار مستند‌نگاری ثبت درختان کهنسال با تخصیص اعتبار از محل ۲درصد نفت و گاز سال ۹۵ انجام شد و پرونده‌های آن برای ثبت در میراث طبیعی کشور تهیه شده است که بر اساس نظر مشاوران و کار‌شناسان اداره‌کل میراث‌فرهنگی فارس، با ثبت پرونده‌های این درختان، شهرستان بوانات در ردیف اول ثبت درختان کهنسال کشور به لحاظ تعداد و تنوع قرار خواهد گرفت.» 

درخت در فرهنگ مردم بوانات حرمت ویژه‌اس دارد و بدون شک یکس از شاخصه‌هاس اصلس شهرستان بوانات که از دیر‌باز زبانزد خاص و عام بوده، وجود درختان سر به فلک کشیده این خطه است. 

اگر‌چه کارکرد درختان در بوانات با سایه و بهره آنان در زندگی مردم متبلور شده است، اما با گذشت روزگار این کارکرد بر ساختار معنوی و شکل زندگی مردم، مفهومی به مراتب ژرف‌تر پیدا کرده است تا آنجا که هنوزهم کمتر روستا یا آبادی در بوانات یافت می‌شود که نمونه‌ای از درختان مورد احترام را در خود نداشته باشد. 

اگر چه این درختان در نوع و گونه متفاوت‌اند ولی در باور عامه مردم دارای ویژگی‌ها و کارکردهای تقریبا یکسانی هستند. مثالاً‌‌ همان اندازه که چنار یاعلی در قدمگاه محمد حنفیه سوریان در بخش مرکزی کارکرد دارد درختان طاقو (چرب شیرین) در محمد حنفیه قلات بخش سرچهان نیز دارد یا درختان بید چشمه روستای اهل کوه،‌‌ همان مقدار قابل احترام هستند که درخت پیر گز در روستای منج بخش مزایجان. از نمونه‌های دیگر درخت معروف بنه در منطقه چاه بنه بخش مرکزی و همینطور درخت بنه شاهزاده ابوالقاسم، درخت بید چنار ده زیارت، درختان چنار دوازده امام در روستای تاریخی شیدان، درختان چشمه پیرکدوئیه، درخت بید منطقه درون، درختان چنار سیدیمعصوم و دوازده امام سیمکان و یا ده‌ها درخت کهنسال مورد احترام که در جای جای بوانات قد برافراشته‌اند. 

همه این درختان دارای ویژگی‌های نزدیک به هم و یکسانی هستند و اهالی از آسیب رساندن، بریدن و حتی در برخی موارد از قطع سرشاخه‌ای کوچک از آن‌ها خودداری می‌کنند. چرا که معتقد هستند آسیب رساندن به درختان زیان‌های عمده و خاصی در بر خواهد داشت. 

به هر حال درختان از گذشته‌های دور نزد اهالی بوانات گرامی و قابل احترام بوده و هستند و توانسته‌اند نقش ارزشی خود را در ابعاد مختلف زندگی مردم حفظ کنند چرا‌که مردم بوانات برای درختان یک روح ماورایی قائل هستند و به طرز شگفت‌آوری خود را ملزم به رعایت عقاید و باورهای خاص می‌دانند. از نظر این مردم، درختان نماد زندگی، مظهر اعتلا، استواری، استقامت، عشق، برکت، و در یک کلام سمبل زندگی و واسطه میان انسان و الوهیت هستند.

منبع:میراث آریا

اصلاح شده یکشنبه, 03 دی 1396 06:44

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top