به گزارش خبرگو ،پس از دیدار با «دارمندرا پرادان» همتای هندی خود قبل از آغاز رسمی این اجلاس تاکید کرد: مسایلی که بین دو کشور در این حوزه وجود داشت رفع شده است.
وی گفت: در دیدار با پرادان در مورد واردات نفت هند از ایران و مساله میدان گازی «فرازد ب» بحث و گفت و گو شد. پیش از این، مشکلاتی میان هند و ایران در خصوص میدان گازی فرزاد به وجود آمده بود اما اکنون این مشکلات و اختلافات برطرف شده و دو کشور پیشرفت بسیار خوبی در زمینه توسعه میدان گازی «فرزاد ب» بدست آورده اند.
وزیر نفت ایران خاطر نشان کرد: هندی ها علاقه مند به توسعه میدان های گازی و نفتی در ایران هستند.
زنگنه اظهارداشت که پیشنهادهای طرف های هندی تا دو ماه آینده به ایران ارائه خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص موضوع این اجلاس اظهار کرد که این نشست در واقع یک مذاکره بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان بزرگ انرژی در جهان است که هر دو سال برگزار می شود اما امسال این اجلاس در یک کشور بزرگ مصرف کننده انرژی یعنی هند برگزار می شود. کشورها در این اجلاس به تبادل نظرات در زمینه انرژی می پردازند. هند مدیریت برگزاری اجلاس امسال را برعهده دارد و ما امیدواریم این اجلاس به خوبی برگزار شود.
شانزدهمین اجلاس وزیران مجمع جهانی انرژی روز چهارشنبه به میزبانی هند با همکاری چین و کره جنوبی با شرکت وزیران نفت کشورهای عضو، رهبران حوزه صنعت و رئیسان سازمان های بین المللی کلیدی برای بحث درباره 'آینده امنیت جهانی انرژی' در دهلی نو آغاز به کار کرد.
نارندرا مودی نخست وزیر هند در مراسم افتتاحیه این اجلاس سخنرانی کرد. سوشما سواراج وزیر امورخارجه این کشور نیز سخنران مراسم اختتامیه این رویداد مهم بین المللی خواهد بود.
محورهای مورد بحث در این اجلاس، تغییرات بازار جهانی، سیاست های انتقالی و فن آوری های جدید است که بر ثبات و آینده سرمایه گذاری و الگوهای تجاری در بخش انرژی تاثیر می گذارند.
ارکان مجمع بین المللی انرژی مشتمل بر اجلاس وزارتی، هیات اجرایی و دبیرخانه به همراه کمیته مشاوره صنعتی و گروه حمایتی بین المللی است؛ اجلاس وزارتی مجمع، هر دو سال یک بار وهیات اجرایی آن حداقل سالی دو بار تشکیل میهد. اجلاس وزارتی با دریافت گزارش جمع بندی از هیات اجرایی، تصمیمگیری میکند.
در هیات اجرایی مجمع جهانی انرژی 13 کشور عضو هستند که دو سازمان بین المللی یعنی سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و آژانس بین المللی انرژی نیز به عنوان ناظر و بدون حق رای، در این مجمع جهانی فعالیت می کنند.
مجمع بینالمللی انرژی یا 'آیایاف' بزرگترین محل گردهمآیی وزیران انرژی کشورهاست. این مجمع از این نظر که شرکت کنندگان آن شامل اعضای آژانس بینالمللی انرژی و اوپک وهمچنین کشورهایی چون برزیل، چین، هند، مکزیک، روسیه و آفریقای جنوبی میشود در نوع خود بیهمتاست. 90درصد عرضه و تقاضای نفت و گاز جهانی در کشورهای عضو این مجمع انجام میشود.
این مجمع همایشهایی دوسالانه برگزار میکند که طی آن چهارچوب مذاکرات غیررسمی بین کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده نفت و گاز درباره موضوعات و مسائل تأثیرگذار برکل بازار جهانی انرژی مشخص میشود.
ایران یکی از اعضای فعال 'آیایاف' است و در تمامی نشست های این سازمان بین المللی مشارکت فعال داشته و در سال 2003 نیز در شهر اصفهان میزبان سومین جلسه هیات اجرایی بود.
اجلاس قبلی در سال 2016 در الجزیره پایتخت الجزایر برگزار شد.
هند به نوعی در میدان گازی فرزاد خود را سهیم میداند چون مدعی است حدود 11سال پیش این میدان توسط کنسرسیومی با مدیریت این کشور کشف شد.
مقامات این کشور تهدید کرده بودند در صورتی که توسعه میدان گازی «فرزاد ب» به کنسوسیوم این کشور داده نشود پالایشگاه های دولتی شامل هندوستان پترولیوم،بهارات پترولیوم،پالایشگاه و پتروشیمی مانگلور و شرکت هند دستور می دهد خرید نفت از ایران را کاهش دهند.
میدان گازی «فرزاد ب» سال هاست چشم انتظار مذاکرات ایران و هند نشسته تا شاید این مذاکرات به نتیجه برسد و این میدان هم طعم شیرین توسعه را بچشد، مذاکراتی که گویا پشت سد مباحث مالی گرفتار شده است.
قرار بود طرح جامع توسعه میدان گازی «فرزاد ب» تا پایان سال ۱۳۸۷ امضا شود، اما این اتفاق محقق نشد تا اینکه در مرداد ماه سال ۱۳۸۸، منابع خبری از تصمیم ایران برای مذاکره با هند درباره میدان گازی «فرزاد ب» خبر دادند.
اما از سال ۱۳۸۸ که خبر حضور هندی ها در «فرزاد ب» قطعی شد تاکنون همچنان توسعه این میدان گازی، منتظر نهایی شدن مذاکرات شرکت ملی نفت ایران با یک کنسرسیوم هندی بود. مذاکره ای که حتی دو سال بعد از آن هم نهایی نشد و حالا وزیر نفت ایران اعلام کرد که اختلافات برطرف شده است.