به گزارش خبرگو ،هر ساله ارز زیادی بابت واردات محصولات دخانی از کشور خارج می شود و به جز دود شدن هم هیچ سودی عاید کشور نمی شود از طرفی ورود قاچاق محصولات دخانی به کشور نیز موجب لطمه وارد شدن به اقتصاد کشور می شود بر این اساس طی چند سال اخیر طی برنامه ریزی صورت گرفته مقرر شد محصولات دخانی در داخل کشور تولید شوند تا هم از خروج ارز از کشور جلوگیری شود و هم اشتغالزایی صورت گیرد.
طبق برنامه ریزی هایی که صورت گرفته سامانه ای ایجاد شده تا همه مراحل تولید، توزیع و فروش محصولات دخانی باید از سوی فعالان این صنعت در آن ثبت شود؛ گفتوگویی با علی اصغر رمزی رئیس مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات درباره مبحث واردات و تولید داخل و همچنین قیمت محصولات دخانی در سال جدید را در ذیل می خوانید.
*آمار واردات سیگار به کشور چقدر است، آیا روند کاهشی بوده یا صعودی؟
-واردات سیگار در سال ۹۴، معادل ۱۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون نخ بوده که در سال ۹۵ به ۴ میلیارد نخ رسید و در ۱۱ ماهه سال ۹۶ این واردات به رقم ۲.۷ میلیارد نخ رسید و واردات رسمی امسال نسبت به پارسال ۲۸ درصد کاهش پیدا کرده است.
*چه برنامه ریزی صورت گرفت که روند واردات نزولی شد؟
-با توجه به تکلیف قانونی برنامه پنجم، تبصره ۳ ماده ۱۰۲ که دولت را مکلف کرده که واردات تبدیل به تولید داخل شود در مدت سه سال گذشته واردکنندهها را ملزم کردیم که در داخل کشور واحد تولیدی راهاندازی کنند یا اینکه از ظرفیت خالی واحدهای تولیدی موجود استفاده بکنند که در حال حاضر ۹۰ درصد واردات تبدیل به تولید داخل شده است، حدود ۱۰ کارخانه در سالهای ۹۵ و ۹۶ راهاندازی شد و همان برندهایی که واردات داشتند در حال حاضر در داخل تولید میشوند، اینکار موجب ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بیشتری شده و تکلیفی که قانون برنامه پنجم بر عهده دولت قرار داده به نفع مردم در حال اجرا است.
*در حال حاضر چه تعداد شرکت های تولید سیگار در کشور وجود دارد؟
-در حال حاضر ۱۷ شرکت داریم که سیگار تولید میکنند و این ۱۷ شرکت یا کارخانه مستقل دارند مثل شرکت دخانیات یا اینکه بعضی از این شرکتها، چون برندهایی که میخواهند تولید کنند حجم آنها کم بود از ظرفیت خالی بقیه کارخانهها استفاده کردند که حدود چهار تا پنج شرکت هستند که با مشارکت و ظرفیت خالی سایر کارخانهها تولیدات خود را انجام میدهند.
*هر یک از این شرکتها چه تعداد برند تولید می کنند؟
-تنوع برندها متفاوت است برخی از شرکتها ۱۰ برند دارند که در حال تولید هستند و برخی از شرکتها نیز سه تا چهار برند دارند و برخیها نیز یک برند دارند و هر برند هم مدلهای مختلف دارد.
*سامانه جدیدی برای نظارت بر دخانیات راه اندازی شده،هدف از این راه اندازی چه بوده؟
-این سامانه برای جلوگیری از قاچاق راه اندازی شده است و مرحله به مرحله بخشهای مختلف صنعت دخانیات را تحت پوشش قرار میدهد و تقریباً از حدود دو ماه قبل که اجرای اینکار شروع شده، واحدهای تولیدی تمامی تولید روزانه خود را ثبت میکنند،راه اندازی این سامانه تکلیف ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق است که همه کالاهایی که موضوع این قانون هستند که دخانیات هم جزو این کالاهاست باید شناسه کالا و شناسه رهگیری داشته باشند و تولیدکنندگان در این سامانه برخط اطلاعات تولید هر برند را ثبت میکنند.
*یعنی کارخانه ها خارج از این سامانه نمی توانند توزیع داشته باشند؟
-بله بر اساس این سامانه، تمامی توزیع کارخانهها یعنی فروش آنها به توزیع کنندگان کشوری در همین سامانه باید ثبت شود و اگر کارخانهها خارج از سامانه نقل و انتقالی را انجام بدهند قاچاق تلقی و با آنها برخورد میشود.
*آیا این سامانه مختص تولیدکنندگان است یا توزیع کنندگان ملزم به ثبت اطلاعات هستند؟
-در مرحله دوم، همه مجوزداران توزیع کشوری نیز ملزم شدن که اطلاعات خود را ثبت کنند و اگر آنها هم خارج از این سیستم عمل کنند و اطلاعات خود را وارد نکنند کالاهای ثبت نشده بهعنوان قاچاق تلقی و مجوز آن توزیع کننده ابطال خواهد شد و این دو مرحله اجرایی شده است.
*آیا برای ساماندهی خرده فروشیها نیز برنامه ای دارید؟
-
بله، مرحله سوم، شامل مجوزداران توزیع استانی است و در این مرحله، توزیع کننده استانی سیگارها را فقط بین خردهفروشانی که مجوز توزیع محصولات دخانی دارند باید توزیع کند،در واقع سه تا اتحادیه بیشتر مجاز نیستند که محصول دخانی توزیع کنند که عبارتند از اتحادیه خواربارفروشیها اتحادیه سوپرمارکتها و اتحادیه سقط فروش که از یک سال و نیم قبل صدور مجوز فروش محصولات دخانی را برای آنها آغاز کردیم و بیش از 35 هزار واحد خردهفروشی تاکنون مجوز دریافت کردند و خرده فروشانی که مجوز دریافت نکردند محصولات دخانی به آنها داده نخواهد شد و با نهایی شدن اینکار، کل چرخه تولید و واردات و توزیع محصولات دخانی داخل یه سامانه برخط و به لحظه قابل رصد هست و خارج از این سامانه کسی نمیتواند عرضهای داشته باشد و شبکه توزیع شفاف میشود.
*قیمت سیگار در سال جدید جه میزان افزایش پیدا خواهد کرد؟
-در قانون بودجه بندی به تبصره ۶ اضافه شده که در آن مبالغی را به عنوان عوارض ثبت شده که اجرایی میشود بر این اساس برای واردات هر نخ ۶۰ تومان برای تولیدات داخلی با برند داخلی ۷۵ ریال و برای برندهای خارجی که در داخل تولید می شوند هر نخ ۲۵ تومان اعمال می شود.