عدالتیان:اگر برجام نبود مثل کره‌شمالی بودیم

 عضو اتاق بازرگانی ایران معتقد است برجام دردوسال گذشته دستاوردهای مهمی داشته است؛ اما بسیاری از مشکلات و چالش‌های اقتصادی ایران ارتباطی به برجام ندارد و پیوند دادن تمامی مشکلات اقتصادی به برجام اشتباه است.

 

به گزارش خبرگو ،جمشید عدالتیان شهریاری در گفت‌وگو با خبرآنلایندرباره دوسالگی برجام و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور گفت: اگر برجام امضا نمی‌شدسرنوشتی بهتر از کره ‌شمالی فعلی نداشتیم و اقتصاد به سمت محاصره کامل می‌رفت و احتمالاصادرات نفت درازای دارو وغذا اتفاق می‌افتاد.

وی ادامه داد: در زمان پیش از برجام قطعنامه‌هابه سرعت در حال تصویب بود، صادرات نفت به یک میلیون بشکه رسیده بود و روند نزولیآن ادامه داشت. از طرفی هم سیستم بانکی عملا نمی‌توانست پولی جابه‌جا کند. درواقعاگر برجام نبود اقتصاد فلج می‌شد.

عضو اتاق بازرگانی ایران در بخش دیگری از صحبت‌هایشدرباره اینکه برجام چقدر از انتظارات را در فضای اقتصادی برآورده کرد عنوان کرد: اولازهمه نتیجه برجام این بود که جلوی تحریم‌های بیشتر را گرفت، این دستاورد بسیاربزرگی بود. بعد از آن گام به گام دولت به دنبال رفع مسائل تحریم رفت اما باید توجهداشت که وضع کردن یک تحریم گاهی یکسال طول می‌کشید و حالا رفع کردن آن تحریم‌ها همزمان زیادی می‌برد.

این کارشناس اقتصادی افزود: تحریم‌ها در طول ۱۰سال علیه کشور شکل گرفته‌اند و این اشتباه است که فکر کنیم در یک فاصله خیلی کوتاههمه تحریم‌ها رفع می‌ِشود. از طرف دیگر آمریکا صحبت از تحریم‌های جدید می‌کند وساز مخالف با برجام می‌زند و این دیپلماسی سیاسی است که می‌تواند جلوی این مسئلهرا بگیرد.

وی اضافه کرد: در شش ماه اول بعد از امضا برجامهیات‌های زیادی از خارج به ایران آمدند و هیات‌های زیادی از ایران به خارج از کشوررفتند و تعاملات زیادی برقرار شد. اما یکباره بعد از حدود شش ماه این رفت و آمد‌هافروکش کرد. دستاورد اولیه از سفرها خیلی خوب بود اما ادامه پیدا نکرد. در این راستاباید دیپلماسی اقتصادی را به شکل مطلوبی پیش برد تا این سفر‌ها ادامه پیدا کند ونتایج مثبتی از آن‌ها بدست کسب کرد. در مجموع می‌توان گفت میزان رضایت، بخش خصوصیازعملکرد دولت در زمینه برجام متوسط است وهنوز با حد مطلوب فاصله زیادی داریم واحتیاج به کار بیشتر وجود دارد.  

عدالتیان تصریح کرد: قصد برجام این بود کهقطعنامه‌های سازمان ملل را برچیند، تحریم‌های مربوط به موضوع اتمی ایران را رفعکند و همچنین اجازه ندهد تحریم جدیدی هم وضع نشود. اگر این سه هدف را برای برجام لحاظکنیم می بینیم که برجام موفق بوده است. ولی اشتباه بزرگی که ما انجام می‌دهیم ایناست که مشکلات اقتصادی را فقط به برجام پیوند می‌زنیم. بسیاری از مشکلات اقتصادیما قبل از برجام و قبل از تحریم‌ها هم وجود داشت. مشکلات تولید، مشکلات بانکی ومسائل مربوط به ارز در سال‌های قبل از تحریم‌ها هم وجود داشت. در واقع ما یکسریبیماری‌های اقتصادی داخلی داریم که مزمن و قدیمی هستند و هیچ ارتباطی با برجامندارند. باید این نگاه را تصحیح کنیم.

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top