راه گشودن گره‌های کور صادرات محصولات کشاورزی در سال۹۷

ایران در رتبه اول تا هفتم جهانی تولید برخی از محصولات مهم کشاورزی قرار دارد و بر اساس اعلام فائو(سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) ۲۵ درصد از محصولات کشاورزی جهان در ایران تولید می‌شود اما، کشور ما در تجارت جهانی این محصولات سهم اندکی دارد.

 

به گزارش خبرگو ،

اقتصادآنلاین

- سپیده قاسمی؛

 

به گفته کارشناسان سهم اندک ‌‌ایران در تجارت جهانی محصولات کشاورزی بیش از هر چیز مربوط به گره

های کوری می‌شود که در روند تولید و صادرات محصولات کشاورزی در داخل کشور وجود دارد، گره‌های کوری که اگر همت بخش دولتی باشد به راحتی باز می‌شود در غیر ‌‌این صورت دندان نیز برای باز کردن ‌‌این گره‌های کور کارساز نیست.

رضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی، در گفت و گو با اقتصاد آنلاین مهمترین ‌‌این گره‌ها را ضعف در دیپلماسی اقتصادی می‌داند.

وی اظهار کرد: ضعف در دیپلماسی اقتصادی موجب شده که اعمال تعرفه‌ها واردات برخی کشورها یکطرفه باشد و ‌‌این امر بزرگ‌ترین گره را در تسهیل تجارت محصولات کشاورزی ‌‌ایران ‌‌ایجاد کند.

نورانی با تاکید بر ‌‌اینکه در عین حال دولت باید در دام ‌‌ایجاد دیوار تعرفه‌ای نیفتد، افزود:‌‌ ایجاد دیوار تعرفه‌‌ای نیز نتیجه‌‌ای جز افزایش قاچاق نخواهد داشت و تعرفه‌های میان دو کشور طرف تجاری باید متعادل و منصفانه باشد.

وی چند نرخی بودن ارز را از آفات تجارت برشمرد و تاکید کرد: با وجود ارز چند نرخی، مابه‌التفاوت نرخ ارز بازار با نرخ ارز مبادله‌ای موجب بهره‌مندی امتیازات و رانت برای عده‌ای می‌شود که‌‌ این مسئله مخالف رقابت‌پذیری کالاهای صادراتی ما در بازارهای جهانی است. 

نورانی ادامه داد: علاوه بر‌‌این با تفاوت در نرخ ارز به طور غیر مستقیم به تولیدکننده خارجی  کمک می‌شود.

به گفته وی؛ رقابتی شدن صادرات، ورود سرمایه‌گذارخارجی، کاهش قاچاق، کاهش فساد اقتصادی از نتایج تک نرخی شدن ارز است.

نورانی اضافه کرد: نوسان نرخ ارز نیز از مشکلات پیش روی تجارت محصولات کشاورزی به شمار می‌رود که هر چه سریعتر باید برطرف شود.

وی بالا بودن هزینه تولید و بی‌توجهی به تولید مطابق با استاندارد کشورهای هدف صادراتی را مانع دیگر در صادرات محصولات کشاورزی عنوان کرد و افزود: جای خالی استفاده از فن‌آوری‌های روز دنیا در تولید و بسته بندی و ب‌ توجهی به سلیقه مصرف کننده در کشورهای هدف صادراتی از مشکلاتی است که در تجارت محصولات کشاورزی کشور به شدت احساس می‌شود.

نورانی ادامه داد: بهسازی و نوسازی و همچنین توسعه حمل و نقل مناسب صادرات محصولات کشاورزی از دیگر مواردی است که باید به آن در توسعه صادرات محصولات کشاورزی توجه شود.

نورانی خواستار اصلاح ساختار بانکی کشور شد و گفت: تامین منابع مالی ارزان قیمت و بدون بهره برای تولید بخش کشاورزی در سایر کشورها امر بدیهی است اما، در کشور ما بهره بالای تسهیلات بانکی بخشی از مشکل تجارت محصولات کشاورزی به شمار می‌رود.

نورانی نداشتن متولی صادرات محصولات کشاورزی را از دیگر گره‌های بزرگ ‌‌این بخش عنوان کرد و گفت: در حالی که در ‌‌ایران یک تاجر با چندین دستگاه برای صدور محصولات کشاورزی درگیر است، در کشورهای دیگر متولی مشخص برای صادرات محصولات کشاورزی وجود دارد و با یک مراجعه می‌تواند شرایط صادرات را فراهم کند.

وی ادامه داد: روانسازی در صدور مجوزها، کوتاه کردن زمان و کاهش هزینه از نتایج تعیین متولی مشخص برای صادرات محصولات کشاورزی است که می‌تواند زمینه ساز توسعه در‌‌این بخش باشد.

رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ‌‌ایجاد معاونت صادرات در وزارت جهاد کشاورزی را پیشنهاد داد و گفت:‌‌ ایجاد‌‌این معاونت در کاهش زمان و هزینه تجار موثر است و موجب افزایش علاقمندی سرمایه گذاران به تجارت محصولات  کشاورزی می‌شود.

نورانی در پایان انجام امور مربوط به صادرات محصولات کشاورزی زیر یک سقف را اولین و مهمترین قدم دولت در گشودن بخش بزرگی از گره‌های کور صادرات محصولات کشاورزی در سال 97 عنوان کرد.

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top