به گزارش خبرگو ،سیدحسن قاضیزادههاشمی از شیوه قیمتگذاری کالا و خدمات در این بخش گلایه کرد و از سوی دیگر روشهای فروش را هم مورد نقد قرار داد. از سوی دیگر او اعتقاد دارد که در بخش آموزش، ایران دارای قابلیتهای زیادی است، ولی برخی بخیل هستند و نمیگذارند این حوزه رشد کند. این موضوع در بخش خدمات نیز اتفاق میافتد و نگاه سوسیالیستی نمیگذارد پیشرفت داشته باشیم. وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود به حمایت از صادرکنندگان پرداخت و در عین حال گفت نباید از تولید داخلی به هر قیمتی حمایت کرد. بلکه مساله کیفیت و محک خوردن در بازارهای خارجی برای ما بسیار مهم است.
در نشست روز گذشته تفاهمنامه مشترک بین اتاق بازرگانی تهران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با موضوع «حمایت اتاق بازرگانی تهران از تشکلهای دانشبنیان حوزه سلامت» به امضای وزیر بهداشت و رئیس اتاق بازرگانی تهران رسید. همچنین اتاق بازرگانی «انجمن شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت» را نیز تشکیل داد. مسعود خوانساری در نشست مشترک فعالان حوزه اقتصاد سلامت با وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت یکی از وزارتخانههایی است که امروز بهدلیل طلبی که شرکتها، بیمارستانها و داروخانهها از دولت دارند، فشار زیادی را متحمل میشود. امیدواریم دولت هرچه سریعتر راجع به طلب بخشخصوصی و بخش درمان و سلامت کشور اتخاذ تصمیم کند.
سیدحسن قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت در جمع فعالان بخشخصوصی از تلاشهای این وزارتخانه برای تغییر نگاه طی ۵ سال گذشته سخن گفت و اعلام کرد که در برخی موارد کامیاب و در برخی دیگر ناموفق بودهاند. او عنوان کرد: زمان میبرد که نگاه سنتی حاکم بر این حوزه تغییر کند. نگاهی که حاکی از آن است که ارائهدهنده خدمت در بخش سلامت فقط باید دولت باشد. قاضیزادههاشمی افزود: موانع و مشکلات قانونی جدی وجود دارد که به نظر میرسد تا زمانی که سیاستمداران و قانونگذاران به این باور نرسند که باید در این حوزه هم برای سرمایهگذاری گشایشی ایجاد شود، همچنان این مسائل در حوزه سلامت دیده میشود و این موضوع موجب نگرانی بخشخصوصی برای سرمایهگذاری در حوزه سلامت است. شاید محدودیتهایی که در این بخش وجود دارد در هیچ بخش دیگری نباشد؛ نه در صنعت و نه در خدمات.
او به قیمتگذاری نیز اشاره کرد و گفت: بخش صنعت در حوزه سلامت جزو معدود مواردی است که محصولات آن قیمتگذاری میشود و حتی امکان دارد این قیمتگذاری زیاد هم کارشناسی شده نباشد. چه آن قیمتهایی که هیات وزیران برای خدمات تعیین میکند و چه آن دسته که از سوی سازمان غذا و دارو برای محصولات تعیین میشود. از سوی دیگر، مشکل مهمتر این است که تولیدکننده موظف است خدمت را بفروشد، ولی زمان دریافت پول فروش خدمت، با خدا است. اگر خریدار پول داشت، پرداخت میکند و اگر هم نداشت، فروشنده باید صبر کند. فروشنده نمیتواند بگوید که من خدمت را نمیفروشم؛ اما خریدار گاهی یک تا دو سال پول آن خدمت را پرداخت نمیکند. این خدمت میتواند در حوزه دارو یا خدمات پزشکی باشد. در واقع دولت، قیمت و شیوه خرید را تعیین میکند؛ چراکه بخش بزرگی را در این حوزه در اختیار دارد. اعتقاد دارم این نگاه باید تغییر کند. دولت باید فقط سیاستگذار و خریدار خدمت باشد.
به گفته او، قیمتگذاری محصولات باید رقابتی باشد؛ چطور ما قوانین بازار آزاد و اقتصاد سالم را در بقیه بخشها قبول داریم، ولی در این بخش این اتفاق نمیافتد. اگر این منطق را قبول نکنیم، سرمایهگذاری در این بخش اتفاق نمیافتد. البته تلاش زیادی صورت گرفت و ما بهعنوان دولت در حال حاضر در بخشی از حوزهها خرید خدمت میکنیم. از جمله در تجهیزات سرمایهای مدتهاست که وزارت بهداشت، خرید نمیکند و به خرید خدمت روی آورده است. بهعنوان مثال، در «ام آر آی»، «سیتیاسکن»، آنژیوگرافی و... بخشخصوصی وسایل را تهیه میکند. قاضیزادههاشمی به این نکته نیز اشاره کرد که البته بخشخصوصی هم علاقهمند است که یک حاشیه امن داشته باشد و به همین دلیل خود را به شبهدولتیها وصل میکند که آسیب کمتری ببیند.
این عضو کابینه دولت در مورد نقش بخشخصوصی در حوزه بهداشت گفت: بخشخصوصی در حوزه بهداشت بالغ بر ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر را به کار گرفت و ما بهعنوان دولت خدمت را در حاشیه شهرها از آنها میخریم. اما در حوزه دارو همچنان شبهدولتیها و دولتیها حضور پررنگی دارند و شاید یکی از دلایل عدم بهروزرسانی صنعت داروی کشور همین موضوع است. طبعا فرصت برای بخشخصوصی کمتر فراهم میشود و از سوی دیگر محدودیتهایی که وجود دارد که یا از قبل ایجاد شده یا تحمیل شده، مانع از رشد جدی این حوزه شده است. این درحالی است که در دنیا بالاترین سرمایهگذاری در حوزه سلامت است. اما در ایران فکر کردیم اگر همه کارها را دولت انجام دهد و تصدیگری هم دست خود دولتها باشد و همه چیز را خود دولت ارائه کند، به نفع مردم کار کردهایم. حال آنکه اینگونه نیست. چون در این صورت هم کیفیت خدمات کاهش پیدا میکند و هم هزینهها بالا میرود و در بعضی از بخشها هم که دولت توانمندی مالی را برای تامین برخی از هزینهها ندارد، با سرکوب قیمتها به گونهای به عدالت و دسترسی در خدمات سلامت آسیب میرساند.
وزیر بهداشت افزود: باید این نگاه تغییر کند و اجازه دهیم بیمههای متعدد غیردولتی در کشور فعال شوند. البته شرکتهای واقعی بیمه فعال شود نه اینکه یک صندوق باشد که اگر پول داشت، پرداخت کند و اگر نداشت پرداخت را به تعویق بیندازد و ریسکپذیر نباشد. او به پیشرفتهای ایران در حوزه بهداشت و درمان اشاره کرد و گفت: وقتی به اقلام دارویی که در ایران تولید میشود، نگاه میکنیم، در مقایسه با کشورهایی همچون روسیه و آفریقای جنوبی که اقتصادهای بزرگی دارند، به رغم تمام نامهربانیها و تحریمهایی که در کشور وجود داشته، کارهای خیلی خوبی انجام شده است. در ۴ تا ۵ سال گذشته هر سال بالغ بر ۲۰ قلم دارو را وارد بازار کردهایم و برخی از آنها هم توانستهاند صادر شوند. ما در این چند سال بر خلاف گذشته هیچ دارویی را رونمایی نکردیم، مگر اینکه در بازار نسخه شود و در اختیار مصرفکننده قرار بگیرد. در مورد خدمات نیز بهرغم اینکه دولتها کمک زیادی به جامعه پزشکی نکردند، ولی خود پزشکان شخصا چه در توسعه خدمات و چه در آموزش و کسب مهارت و توانمندی و آوردن تکنولوژی توانستهاند موفق باشند و فاصله چندانی با دنیا ندارند.
قاضیزادههاشمی با اشاره به خطوط اعتباری خارجی ایجاد شده نیز گفت: این خطوط اعتباری، فرصتی برای سرمایهگذاری مشترک را ایجاد کرده و حتی ممکن است سرمایهگذاری خالص خارجی را هم به دنبال داشته باشد. متاسفانه بانکهای داخلی در این حوزه خیلی نامهربان هستند و حتی میتوان گفت که بیانگیزهاند. اما کشورهایی مثل کرهجنوبی و چین و اخیرا ایتالیا پروژههای مختلفی را با ایرانیها تعریف کردهاند و میخواهند تسهیلاتی را فراهم کنند که بهنظر میرسد بخشخصوصی میتواند از آن استفاده کند و هیچ منعی در این باره وجود ندارد. شرکتهای دانشبنیان هم میتوانند از آن استفاده کنند. چه برای ورود تکنولوژی جدید و چه برای نوسازی صنعت دارو و کمک به تجهیزات و ارتقای فناوری و چه برای خدمات که شامل ساخت بیمارستان است. من خواهش میکنم اعتماد کنید و از این فرصت جدید استفاده کنید. او در بخش دیگری از صحبتهای خود چنین گفت: ما از فکر بشر و تجربه آن استفاده میکنیم و در ابتدا درست الگو برداری میکنیم. اما مدتی بعد به بیراهه میرویم. مثلا ما میگوییم دموکراسی؛ این دموکراسی خیلی خوب است. اما اینقدر تبصره و حاشیه به آن میدهیم که از متن خارج میشویم.
قاضیزادههاشمی در مورد کیفیت داروها نیز اظهار کرد: شما نباید از ما انتظار داشته باشید محصولی را خریداری کنیم که برای فرزند خودمان هم از آن استفاده نکنیم و به جای آن از خارجیها استفاده کنیم. یک دارو حتما باید استانداردهای بینالمللی را داشته باشد. حالا نمیخواهیم در سطح عالی این اتفاق بیفتد، ولی حداقلها را باید داشته باشد. در مورد قیمت داروها هم باید بدون تعارف بگویم درست است که ما باید از تولید داخلی حمایت کنیم، اما به چه قیمتی؟ قرار نیست سانتریفیوژ را خرید کنیم. ما قرار است دارو و تجهیزات بخریم. اینها پول مردم و بیتالمال است. ما گفتهایم ۲۰ درصد بالاتر از قیمت برند بینالمللی برای داروهای داخلی تعیین قیمت شود. اگر تولید داخل داشته باشد ۹۰ درصد بازار هم در اختیار آنها قرار میگیرد. بیشتر از این هم نه عقل حکم میکند برای حمایت از تولید داخل و عمل به اقتصاد مقاومتی کار بیشتری انجام دهیم و نه انصاف. ما اجازه نداریم یک کالا را به دلیل آنکه تولید داخل است، با اینکه آن کالا کیفیت نامناسبی دارد، گران بخریم. ما قطعا دست آنهایی که در صادرات توانستهاند بازار پیدا کنند، بیش از دیگران میفشاریم. به نظر من ارزش در آن است که ما بتوانیم در حوزه صادرات توفیق پیدا کنیم. چطور شما انتظار حمایت حداکثری دولت از یک محصول را دارید؛ درحالیکه آن محصول در طول بیست سال گذشته حتی یک دلار هم نتوانسته کالا را به خارج از کشور بفروشد. سیاست وزارت بهداشت در توسعه صادرات و حمایت از اقلامی که توانستهاند بازار بینالمللی پیدا کنند و آنجا محک خوردهاند، خواهد بود. وزیر بهداشت از شیوه فروش برخی از داروها در بازار انتقاد کرد و گفت: شنیده میشود که برخی از تولیدکنندگان میگویند یکی بخر سه تا ببر. این روش خیلی زشت است. این دارو اگر کیفیت خوبی دارد و قیمت آن عادلانه است، چطور میشود که خریدار یکی را بخرد و سه تا هم ببرد و پولش را هم به این زودی پرداخت نکند.
پیشنویس قانون غذا و دارو یکی از مواردی بود که اعضای اتاق بازرگانی آن را تهیه کرده و از وزیر بهداشت خواستند که از آن حمایت کند. قاضیزادههاشمی در این مورد گفت: من موافقم به شرطی که چند سال بعد همین اعضای اتاق بازرگانی از این کار پشیمان نشوند و بگویند که قانون ۱۳۳۴ بهتر بود. وقتی یک قانون وارد مجلس شود، نمایندگان با توجه به نظر و سلیقه خود رای میدهند. شما (اعضای اتاق بازرگانی) که رایدهنده نیستید. این هم یکی از مصیبتهای ما است که ترجیح میدهیم قوانین ثابت و قدیمی اجرا شود و به سراغ قانون جدید نرویم. نباید فراموش کنید که گاهی اوقات بهصورت جامع، به قوانین جدید نگاه نمیشود و ممکن است وجوه احساسی به بخش علمی بچربد.
او در بخش دیگری از صحبتهایش به نگاه سوسیالیستی موجود در کشور اشاره کرد و گفت: بیمارستان و تجهیزات و پزشک را خود مردم میتوانند انتخاب کنند. هر کسی هم فراخور درآمدی که دارد میتواند انتخاب کند. اگر بخواهیم عادلانه نگاه کنیم باید کاری کنیم که اقتصاد کشور رونق پیدا کند و کسب و کار مردم رونق بگیرد و معیشت آنها بهتر شود. این امر هم شدنی نیست، مگر آنکه از تجارب کشورهای دیگر استفاده کنیم. این به معنی مقلد بودن صرف نیست. تجارب نشان میدهد که دولتها باید سیاستگذار و ناظر باشند و اجراکننده و ارائهدهنده بخشخصوصی است. هرچه فرصت برای بخشخصوصی بیشتر فراهم میشود به معنی عرضه کالا و خدمات بیشتر است. در عرضه بیشتر نیز هم قیمت و هم کیفیت مهم است.
وزیر بهداشت به بخش آموزش در حوزه سلامت نیز اشاره کرد و گفت: ما در این باره قابلیتهای زیادی داریم. اما بخشخصوصی در حوزه آموزش فعال نیست. حاضریم بچههایمان به فیلیپین و بلاروس و عربنشینهای اطراف بروند که حتی ممکن است به اندازه یک دانشگاه درجه ۴ ما هم توانمندی نداشته باشد و آنجا تحصیل کنند؛ ولی در داخل کشور بخیل هستیم و نمیگذاریم این حوزه شکل بگیرد. در زمینه ارائه خدمات هم همینطور هستیم. چون یک نگاه سوسیالیستی داریم، میگوییم این خیلی بد است که بیمارستان خیلی مدرن ساخته شود و تجهیزات خوب داشته باشد. چون فقط پولدارها میتوانند از آن استفاده کنند. اما مگر پولدارها ایرانی نیستند؟ بنابراین باز هم تاکید دارم که باید این نگاه عوض شود.
داوود دانش جعفری، مشاور عالی وزیر بهداشت نیز در مجمع موسسان شرکتهای دانشبنیان در حوزه سلامت عنوان کرد: تجربه به من نشان داده که اغلب اموری که توسط وزارت بهداشت انجام میشود، میتواند توسط بخشخصوصی نیز انجام گیرد. اموری در حوزههای درمان، دارو، تجهیزات و تحقیق و پژوهش. بنابراین هیچ حوزهای در انحصار دولت نیست؛ اگرچه که اصل ۴۴ قانون اساسی شامل حوزه سلامت نمیشود اما شرط ورود به این حوزه آن است که رفتارهای انحصارگرایانه صورت نگیرد. این اقتصاددان البته رفتارهای انحصارگرایانه را به دو گونه انحصارگری سنتی و شومپیتری تفکیک کرد و گفت: در انحصارگری سنتی عرضه محدود میشود و قیمت بالا میرود که این رفتاری مذموم است. اما در انحصارگری شومپیتری، قیمت کاهش مییابد و محصول در بالاترین تیراژ عرضه میشود تا سود بالایی حاصل شود که این نوع انحصارگری مطلوب است. البته متاسفانه ما در بسیاری از موارد شاهد انحصارگری نامطلوب هستیم.