بانک مرکزی موقتا می‌تواند مقابل شوک ارزی بایستد

 نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران عنوان کرد :«تجربه نشان داده که میزان صادرات به تناسب افزایش نرخ ارز بالا نمی‌رود و اینکه بانک مرکزی تنها به صورت موقت و مقطعی می‌تواند جلوی شوک‌های ارزی را بگیرد و عملا افزایش نرخ ارز از دست بانک مرکزی هم خارج شده است.»

 

به گزارش خبرگو، حسین سلیمی درباره دلایل افزایش نرخ ارز در این روزها و اثرات آن بر فضای اقتصادی کشور عنوانکرد: این روزها کارشناسان و صاحب‌نظران درمورد تاثیرات مثبت و منفی افزایش نرخ ارزصحبت‌های بسیاری را مطرح کرده‌اند. شاید به نظر برسد که بحث افزایش نرخ ارز درمرحله اول برای صادرکنندگان اثرمثبت به دنبال داشته باشد و قوت قلبی برای آن‌هاباشد تا بتوانند در شرایط بهتری صادر کنند و با کالاهای مشابه در خارج از کشوررقابت کنند.

افزایش دلار لزوما برروی صادرات تاثیر مثبت ندارد

وی افزود: اما متاسفانه در مرحله بعد همینصادرکنندگان اگر تولیدکننده هم باشند باید مواد اولیه خود را با نرخ بالاتریخریداری کنند و وارد روند و چرخه تولید کنند که درواقع در این مرحله وارد وضعیتیمی‌شوند که عملا امکان رقابت از آن‌ها سلب می‌شود و صادرات با مانع جدی مواجه می‌شود.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با بیاناینکه همیشه به میزان افزایش نرخ ارز میزان صادرات افزایش نیافته است اظهار کرد: امااینکه قیمت دلار بالا برود حتما بر روی صادرات اثر مثبت دارد و میزان آن را افزایشمی‌دهد جای سوال دارد. چون در گذشته وقتی قیمت دلار از حدود ۱۰۰۰ تومان به حدود۳۰۰۰ تومان رسید، اما صادرات به نسبت این افزایش بالا نرفت و این مسئله نشان می‌دهدکه لزوما افزایش نرخ ارز صادرات را بهبود نمی‌دهد.

سلیمی تصریح کرد: به دلیل اینکه خود تولیدکننده‌هاییکه صادرکننده هم هستند باید مواد مورد نیازشان را با نرخ بالاتری بخرند و بدیهیاست که این امر باعث می‌شود که قیمت تمام شده شان بالا برود و عملا نتوانند رقابتکنند. در سایر کشور‌ها تورم‌ بین ۱ تا ۲ درصد است بنابراین تغییرات تورمی آنقدر درساختار تولیدی شان تاثیر ندارد، اما در کشور ما اینگونه نیست. وقتی تورم ما اکنونحدود ۱۰ درصد است و همین مقدار بر روی نرخ دلار تاثیر می‌گذارد که در نتیجه بر رویقیمت مواد اولیه هم تاثیر می‌گذارد و قیمت تمام شده را بالا می‌برد.

بی تعادلی در بازار۱۵ درصد ارز را طی دو ماه گران کرد

نایب رئیس کمیسیونبازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه موضوع ارز ابعاد گسترده‌ای ازاقتصاد را تحت تاثیر قرار می‌دهد گفت: تمام مسائل ارزی ما فقط به صادرات و واردات محدودنمی‌شود.هر جا که صادرات مان به اندازه ای بود که نیاز ارزی مان را بر طرف کند ارزدر همان نقطه خواهد ایستاد. البته آزاد کردن نرخ ارز در زمان‌هایی که نیاز ارزیبالا برود و عرضه پایین باشد طبیعتا باعث جهش ارز می‌شود.  مانند دو ماه اخیر که یکباره ۱۵ درصد نرخ ارزافزایش پیدا کرد.  

وی اضافه کرد: این اتفاق نشان می‌دهد جایی ازچرخه از تعادل برخوردار نیست و شکل طبیعی ندارد. اگر ما ۸۰ میلیارد دلار صادراتداشته باشیم و نیاز ارز‌ی‌مان ۶۰ میلیارد دلارباشد ۲۰میلیارد دلار کسری خواهیمداشت و در نتیجه تقاضا و عطش ارز بالا می‌رود و یک دفعه نرخ جهش پیدا می‌کند و ایناتفاقاتی است که اکنون افتاده است.

سلیمی درباره نقش بانک مرکزی در کنترل وضعیتفعلی بازار ارز مطرح کرد: بانک مرکزی در مواقعی به بازار ورود می‌کند و به بازارارز تزریق می‌کند و تا حدی هم جلوی افزایش قیمت را می‌گیرد. شاید بتوان تا یکی دوروز این کار را انجام داد و چند میلیون دلار ارز وارد بازار کرد ولی بعد که بانکمرکزی با کمبود ارز مواجه می‌شود نمی‌تواند این روند را ادامه دهد و مشاهده می‌کنیمکه وقتی این اتفاق می‌افتد و بانک مرکزی ورود نمی‌کند قیمت بالا می‌رود.

 

بهره‌وری مان ۳۰ درصداز متوسط جهانی پایین‌تر است

عضوهیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت:تعادل اقتصادی ما باید ساختاری مطالعه شود. اینکه اشکال اساسی ما چه چیزی است کهنمی‌توانیم رقابت کنیم. البته فقط ارز نیست که در این عدم رقابت نقش داشته باشد.بهره‌وری ما بسیار پایین است و بر اساس آمارها گفته بهره‌وری ما ۳۰ درصد نسبت بهمتوسط کشور‌های دیگر پایین است. اگر بتوانیم ۳۰ بهره‌وری‌مان را بالا ببریمتغییرات ارز تا این مقدار را می‌توانیم جواب بدهیم و ظرفیت برای افزایش نرخ ارزوجود خواهد داشت.    

وی عنوان کرد: فقط نباید گناه را برگردن ارز ویا بهره بانکی انداخت. عوامل مختلف بهم پیچیده‌ای هستند که تاثیرگذارند. کشوری مثلترکیه هم در گذشته با مشکل صادرات روبرو بوده و معضلات ارزی داشته است. دولت اینکشور تا پنج سال بیشتر ارز صادرکنندگان را ۲۵ درصد بالاتر می‌خرید و به صادرات کمکمی‌کرد و امروز ترکیه صادراتش را به ۱۵۰ میلیارد دلار رسانده است.

اصلاح شده سه شنبه, 17 بهمن 1396 06:44

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top