روایت نمایندگان مجلس از دلایل مخالفت با کلیات لایحه بودجه

دیروز در اقدامی بی سابقه، نمایندگان مجلس کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ را رد کردند. از صبح دیروز بررسی کلیات لایحه بودجه سال آینده در صحن علنی مجلس آغاز شد و ۱۰ نماینده در مخالفت و ۱۰ نماینده در موافقت با این لایحه صحبت کردند.

 

به گزارش خبرگو ،حذف حدود 34 میلیون نفر از دریافت یارانه، کاهش بودجه عمرانی، افزایش انتشار اوراق مشارکت، برداشت از صندوق توسعه ملی، تطابق نداشتن بودجه با برنامه ششم توسعه و بی توجهی به مشکلات معیشتی معلمان و آموزش و پرورش را از دلایل مخالفت خود اعلام می کردند. موافقان کلیات لایحه بودحه هم معتقد  بودند که کمیسیون تلفیق برنامه های خوبی برای ایجاد اشتغال، از بین بردن فقر مطلق و حل مشکلات معیشتی مردم ارائه کرده است.  

بعد از سخنان مخالفان و موافقان محمد باقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه هم از لایحه بودجه دفاع کرد و از نمایندگان خواست که به کلیات لایحه بودجه رای بدهند و اگر مخالفتی دارند، در بررسی جزئیات بودجه آن را مطرح کنند. سپس علی اصغر یوسف نژاد، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس هم نقطه نظرات این کمیسیون را در مورد بودجه مطرح کرد، اما نمایندگان مجلس در اقدامی بی سابقه با کلیات لایحه بودجه مخالفت کردند. حالا در شرایطی بررسی مجدد لایحه بودجه 97 در کمیسیون تلفیق آغاز شده و احتمالا بررسی مجدد بودجه از شنبه هفته آینده در صحن علنی مجلس آغاز می شود که روایت های متفاوتی از دلایل مخالفت مجلس با این لایحه بیان می شود.

حذف یارانه بگیران از دلایل مخالفت بود

در همین رابطه علی اصغر یوسف نژاد، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد آنلاین در مورد دلایل مخالفت نمایدگان با کلیات لایحه بودجه گفت: این حق طبیعی مجلس است که در مورد موضوعات مختلف و از جمله لایحه بودجه اظهار نظر کند که نمایندگان هم همین کار را انجام دادند.

یوسف نژاد در ادامه افزود: به نظر می رسد بیشترین مخالفت نمایندگان مجلس با تبصره مربوط به حذف ۳۴ میلیون نفر از دریافت یارانه نقدی است که جزو پیشنهادات دولت است و کمیسیون تلفیق هم با آن موافقت کرد.

او خاطرنشان کرد: نظر نمایندگان مخالف کلیات لایحه بودجه این است که حدود 40 درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی می کنند و در این شرایط دولت نباید یارانه 34 میلیون نفر را حذف کند.

به گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس موضوع اشتغال زایی و بودجه عمرانی از دیگر دلایل مخالفت نمایندگان مجلس با کلیات لایحه بودجه است.

نماینده ساری در مجلس عنوان کرد: نظر نمایندگان مخالفی که در صحن علنی هم صحبت کردند این بود که کاهش بودجه های عمرانی به اشتغال زایی اختصاص یافته که این مساله را امری متضاد می دانند، زیرا معتقدند رونق کارهای عمرانی خود موجب اشتغال زایی می شود.

یوسف نژاد در عین حال با اشاره به اینکه تخصیص بودجه عمرانی مهم تر از میزان بودجه است، گفت: مساله مهم این است که باید بودجه عمرانی به واقعیت ها نزدیک شود و این موضوعی است که باید نمایندگان مجلس مدنظر قرار دهند.

کاهش بودجه عمرانی نمایندگان را نگران کرد

اما مهرداد بائوج لاهوتی، از دیگر اعضای کمیسیون تلفیق بودجه 97 معتقد است که مخالفت رییس سازمان برنامه و بودجه با گزارش تفریغ بودجه 95 و پیشنهاد حذف بیش از 30 میلیون از دریافت یارانه، موجب مخالفت نمایندگان مجلس با کلیات لایحه بودجه شد.

بائوج لاهوتی به خبرنگار اقتصاد آنلاین توضیح داد که یکی از دلایل اصلی مخالفت با کلیات لایحه بودجه به نگرانی هایی مربوط می شود که نمایندگان مجلس در مورد حذف یارانه حدود 34 میلیون نفر از جمعیت دارند.

او در ادامه افزود: مساله این است که چگونگی و نحوه حذف این تعداد از یارانه بگیران مشخص نشده است و مخالفان معتقدند که این موضوع می تواند پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.

این عضو کمیسیون تلفیق مجلس کاهش بودجه عمرانی را از دیگر دلایل مخالفت مجلس با کلیات لایحه بودجه عنوان و تصریح کرد: همانطور که می دانید کمیسیون تلفیق مجلس، با افزایش قیمت حامل های انرژی و صرف درآمد ناشی از آن برای اشتغال زایی مخالفت کرد و مصوب کرد که بخی از درآمد مدنظر دولت از محل بودجه های عمرانی تامین شود.

به گفته بائوج لاهوتی این مصوبه کمیسیون تلفیق، این نگرانی را در بین نمایندگان به وجود آورد که بودجه عمرانی کشور که میزان محدودی هم دارد، تحت عنوان اشتغال در محل های دیگری مصرف شود.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس واکنش منفی دولت در مورد گزارش تفریغ بودجه 95 را هم در رای منفی نمایندگان به کلیات لایحه بودجه بی اثر ندانست و اظهار داشت: در مورد گزارش تفریغ بودجه 95 دیوان محاسبات طبق وظیفه قانونی خود عمل کرده بود، اما متاسفانه دولت واکنش خوبی در مقابل این موضوع نداشت و همین موضع منفی در کنار سایر مسایل، مخالفت نمایندگان با کلیات لایحه بودجه را رقم زد.

کاهش بودجه عمرانی ایراد اساسی دارد

اما زهرا سعیدی مبارکه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس که به عنوان مخالف کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس هم صحبت کرد، معتقد است که کاهش بودجه عمرانی و حذف تعداد قابل توجهی از یارانه بگیران، مجلس را به مخالفت با لایحه بودجه 97 ترغیب کرد.

سعیدی مبارکه در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد آنلاین گفت: لایحه بودجه ایرادتی مانند کاهش بودجه عمرانی و اختصاص بودجه آن به اشتغال زایی دارد. در 10 سال گذشته بودجه عمرانی از 37 درصد فراتر نرفته و در سال 95 هم این میزان به 20 درصد رسید و در نیمه اول امسال هم زیر 10 درصد بودجه عمرانی محقق شد.

به گفته این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، از سهم 73 هزار میلیارد تومانی برای اشتغال، 17 هزار و 500 میلیارد تومان از بودجه عمرانی کشور برداشت می‌شود که این کار مغایر با اشتغال زایی است.

او خاطر نشان کرد: هم عدد و رقم بودجه عمرانی و هم درصد تحقق آن محل ایراد و اشکال است و این در حالی است که پروژه ها و طرح های عمرانی یک بستر مهم برای اشتغال زایی است.

سعیدی مبارکه در ادامه افزود: راه های مواصلاتی یک بستر مهم برای توسعه و رونق صنعت و اقتصاد است و زمانی که بودجه عمرانی نداشته باشیم و راه های مواصلاتی را اصلاح نکنیم، امکان رونق گرفتن تولید و ایجاد اشتغال وجود ندارد.

نماینده مردم مبارکه در مجلس با اشاره به اینکه حذف بیش از 30 میلیون یارانه بگیر از دیگر دلایل مخالفت با کلیات لایحه بودجه است، اظهار داشت: مردم اگر احساس بی‌عدالتی کنند، از حذف یارانه گلایه ‌مند و ناراحت خواهند شد.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است که باید دولت برنامه هدفمند و منسجمی را برای بهره برداری از یارانه‌ها ارائه کند تا در سطح جامعه نارضایتی از حذف یارانه ها به وجود نیاید. زیرا اگر فقیرترین افراد جامعه هم به این موضوع واقف شوند که حذف یارانه موجب می شود که خودشان یا فرزندانشان شاغل شوند، حذف یارانه را بی عدالتی و بی توجهی قلمداد نمی کنند و از آن ابراز نارضایتی نمی کنند.

سعیدی مبارکه تاکید کرد که باید در بودجه 97 برنامه مدون و منسجمی برای موضوع هدفمندی یارانه‌ها ارائه شود، به گونه ای که در این برنامه از دهک های پایین جامعه حمایت شود و منابع جاصل از آن، به ایجاد اشتغال اختصاص پیدا کند.

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top