یک میلیون بشکه؛ نفتی که با بطری‌های آب به زباله می‌فرستیم

 ساخت هر بطری یک لیتری آب، منجر به مصرف هزاران میلیارد ژول انرژی می‌شود.

 

به گزارش خبرگو ،نیو صدر- دو روز پیش سازمان حفاظت از محیط‌زیست از ممنوعیت استفاده از آب بسته‌بندی شدهدر این سازمان خبر داد، شروعی برای مقابله با پسماندها، اتلاف هزاران میلیارد ژولانرژی و انتشار .... گاز دی‌اکسید کربن.

این سازمان اعلام کرد که عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخبه پیشنهاد کاوه مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان طی بخشنامه‌ای استفاده از آببطری را در سازمان حفاظت محیط زیست ممنوع کرد.

مدنی در نامه‌ی خود ابتدا به کلانتری در ابتدا از پیامدهای استفاده ازآب بسته‌بندی گفته بود و بعد ۲ پیشنهاد داده بود:

‌«۱- ممنوعیت استفاده از آب بطری بسته بندی در سازمان حفاظتمحیط زیست و مجموعه های وابسته در سطح کشور (به جز در مناطقی که در آن ها آب شبکهلوله کشی از سوی مراجع صاحب صلاحیت و مسئول مانند ادارات بهداشت و شرکت های آب وفاضلاب برای شرب غیرمناسب اعلام شود.)

۲- دعوت ازکلیه دستگاه ها و نهادهای دولتی به ممنوعیت استفاده از آب بطری به صورت داوطلبانهو ارائه پیشنهاد تصویب این ممنوعیت در هیات دولت با عنایت به توجه ویژه دولت تدبیرو امید به مقوله محیط زیست.»

بطری‌هایپلاستیکی چه بلایی بر سر محیط‌زیست می‌آورند؟

اینتصمیم جدید اقدامی است در راستای مقابله با آسیب‌های مختلف بطری‌های پلاستیکی برمحیط‌زیست و سلامت افراد، تجزیه یک بطری بیش از هزاز سال طول می‌کشد و اگر اینبطری‌ها بسوزند مواد سمی تولید می‌کنند. همینطور تخمین زده شده است که برای ساخت ۱لیتربطری آب، ۳لیترآب مصرف می‌شود.

آسیبدیگر این مواد به حیوانات وارد می‌شود، سرنوشت بسیاری از بطری‌ها به اقیانوس‌ها می‌رسدو این مواد سمی غذای حیوانات دریایی متنوعی می‌شوند.

باوجود این آسیب‌های زیست‌محیطی افراد زیادی از آب بطری استفاده می‌کنند به این دلیلکه این بطری‌ها از آب پلاستیکی  از آب لولهکشی بهداشتی‌تر است از آن استفاده می‌کنند اما تحقیقات مختلف نشان می‌دهد به علتورود باکتری‌های بطری‌های پلاستیکی به آب بسته‌بندی، بطری‌های آب آلوده هستند.

یکمیلیون بشکه‌ی نفت با بطری‌های آب به سطل زباله فرستاده می‌شوند

 

درکنار این پیامدهای زیست‌محیطی ساخت هر بطری یک لیتری آب، منجر به مصرف انرژی زیادیهم می‌شود، در ایالت متحده آمریکا هر هفته با مصرف بطری آب به اندازه‌ای انرژی ازبین می‌رود که با آن می‌توان ۲ بار کره‌ی زمین را چرخاند.

بهگفته‌ی کاوه مدنی برایتولید هر یک لیتر آب بطری، معادل 5.6 تا 10.2 میلیون ژول انرژی مصرف و معادل 165.6گرم دی اکسید کربن تولید می شود، از سوی دیگر به گفته‌ی رسول دیناروند معاونسابق وزیر بهداشت سرانه مصرف بسته‌بندی آب در ایران حدود ۲۰لیتر است.

براساس این دو آمار با در نظر گرفتن جمعیت ۷۰ میلیونی و مصرف بطری‌های نیم لیتری،سالانه ۵۶۰۰ میلیارد ژول انرژی در ایران به دلیل تولید بطری‌های آب مصرف می‌شوند،این انرژی معادل انرژی تولید شده توسط ۹۱۵ هزار بشکه نفت است.  

گفتنی است عبور و مرور هر خودرو در جهان به ازایهر کیلومتر چیزی حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ گرم دی‌اکسید کربن تولید می‌کند، این یعنی خریدیک بطری آب، بیش از تردد ۱ کیلومتر مسیر با خودرو دی‌اکسید کربن منتشر می‌کند.

وضعیت ایران نسبت به دیگر کشورها

البته در رابطه با میزان آب بسته‌بندی شده ایرانتقریبا نسبت به دیگر کشورها وضعیت خوبی دارد، بر اساس آمار ارائه شده توسطدیناروند سالانه ۱.۴ میلیارد لیتر آب بسته‌بندی شده در ایران خریدار می‌شود، اینوضعیت در دیگر کشورها اینگونه است:

ردیف

نام کشور

میزان بطری آب مصرف شده ( به لیتر)

۱

چین

۳۹.۶

۲

آمریکا

۳۸.۵

۳

مکزیک

۳۱.۲

۴

اندونزی

۱۸.۳

۵

برزیل

۱۸.۲۴

۶

تایلند

۱۵.۱۶۲

۷

ایتالیا

۱۲

۸

آلمان

۱۱.۸

۹

فرانسه

۹.۱۵۸

۱۰

هند

۳.۹۵

 

برنامه کشورهای مختلف برای مقابله با بحران بطریآب

منع استفاده از بطری آب در سازمان حفاظت از محیط‌زیستایران، اولین اقدامی نبود که برای کاهش پیامدهای بحران آب در دنیا انجام شده. چندینسال است که کشورهای مختلف در مقابله با شرکت‌های تولید کننده آب بسته‌بندی شدهاقدامات مختلفی انجام داده‌اند و حتی در برخی مناطق موفق شده‌اند تا فروش آب بطریرا ممنوع کنند.

*بوندانون؛ اولین منطقه بدون آب بطری در جهان

در سال ۲۰۰۹ پس از رای گیری که در روستایبوندانون در استرالیا انجام شد مردم این شهر به عدم استفاده از بطری‌های پلاستیکیدر راستای حفط محیط‌زیست رای دادند.

این اتفاق باعث شد تا ۲۵۰۰ مغازه‌دارو فروشگاه در سطح اين روستای كوچک  از اينقانون جديد حمايت كرده و از فروختن بطري‌هاي پلاستيكي محتوي مايعاتي نظير آب و ياديگر نوشيدني‌ها خودداري كرده‌اند، همچنین به عنوانجایگزین مسئولان این شهر تعداد آب سردکن‌های شهر را افزایش داده‌اند.

*ممنوعیت استفاده از بطری‌های آب در جلسات دولتیدر هند

هند که یکی از بیشترین مصرف کننده‌های آب بطریاست چند سالی است که استفاده از بطری آب را در جلسات دولتی در استان‌های سیکیم وبهار ممنوع کرده است.

*لابی شرکت‌های آب معدنی با دولت ترامپ

دو دولت پیشین ایالت متحده آمریکا و از سال۲۰۱۱، پارک‌های ملی آمریکا تصمیم گرفتند تا فروش بطری‌های پلاستیکی را در پارک‌هایملی آمریکا ممنوع کنند تا در کشوری که بر اساس سرانه رتبه اول مصرف بطری پلاستیکیرا دارد رکورد خود را کاهش دهد.

با این وجود با روی کار آمدن دولت ترامپ چند ماهپیش او تصمیم گرفت که ممنوعیت فروش بطری پلاستیکی آب در برخی از معروفترینپارک‌های ملی آمریکا لغو شود.

این تصمیم جدید دولت ترامپ  یعنی  پارک‌های ملی دیگر اجازه ندارند تا فروش بطری‌هایپلاستیکی را ممنوع کنند. البته مرکز خدمات پارک‌های ملی ایالت متحده به این اتفاقواکنش مثبتی نشان داد، میشل رینولد در این رابطه عنوان کرد: « این باید بر عهدهبازدید کننده ما باشد که به شکلی نیاز خود را در تابستان‌ها رفع کنند. پارک‌هایملی هنوز هم به بازدیدکنندگان پیشنهاد می‌دهند که از آب سردکن ها استفاده کنند.»این دقیقا همان استدلالی است که سال گذشته لابی گران شرکت نستله برای فروش بطری‌هایآب در پارک ملی، از آن استفاده کردند.

این در حالی است که دقیقا 6 سال پیش مرکز خدمات پارک‌های ملی ایالتمتحده، پارک‌ها را تشویق کرد که برای اینکه نمونه‌ای از توسعه باشند فروش بطری‌هایپلاستیکی آب را ممنوع کنند. پارک‌ها هم بعد از نصب اّب سردکن‌ها اینکار را انجامدادند.

از آن سال تاکنون دیگر در 23 پارک ملی بزرگ آمریکا بطری‌های پلاستیکیفروخته نشد.

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top