آیا مجلس به تحقیق و تفحص از ایمیدرو سرعت می‌دهد؟

با آنکه در میان فعالان اقتصادی، نخستین دیدار محمد شریعتمداری وزیر اقتصاد در دولت دوازدهم با فعالان بخش معدن برگزار شد، اما وعده معدنی وزیر باری از مشکلات معادن کشور برنداشت و معادنی همچون معدن آهن جلال‌آباد زرند یا معادن شماره 2 و 5 گل گهر سیرجان به علت نحوه نامشخص انتخاب پیمانکار، همچنان با مشکلات پیشین دست و پنجه نرم کنند تا در نهایت آنگونه که نمایندگان مجلس خبر داده‌اند بروز این مشکلات و مسائل مشابه به موافقت با تحقیق و تفحص از سازمان ایمیدرو به عنوان متولی معادن کشور بیانجامد.

 

به گزارش خبرگو ،مشکلات معدن کشور که بر اثر عزل و نصب‌های مدیران غیرمتخصص در معادن کشور ایجاد شده بود، نمایندگان مجلس را به سوال از وزیر صنعت واداشت. جهانبخش محبی‌نیا نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از سوال از وزیر صنعت معدن و تجارت برای رسیدگی به وضعیت معدن زرشوران و توقف فعالیت و عدم تمدید قرارداد ۱۲۰ کارگر آن خبر داده بود و نگرانی خود را از حضور سه مدیر تنها در طول یکسال در معدن طلای زرشوران ابراز داشته بود. پس از مدتی کوتاه مجلس به این نتیجه رسید که دامنه مشکلات معادن ایران موضوعی بسیار گسترده‌تر از طرح سوال از وزیر است بنابراین بهتر است به جای سوال از وزیر، این سوءمدیریت‌ها در قالب تحقیق و تفحص بررسی شود. در این‌باره جهانبخش محبی‌نیا نماینده میاندوآب در مجلس دهم با انتقاد از نحوه رسیدگی به وضعیت معادن کشور همچون مشکلات معدن زرشوران، درباره نتیجه نگرفتن مجلس از طرح سوال از وزیر گفته است: «در گذشته بارها به مسئولان دولتی در مورد رسیدگی به وضعیت معدن طلای زرشوران اطلاع‌رسانی کردیم اما در عمل هیچ مقام مسئولی به مکاتبات انجام شده پاسخی نداد.»

علی اسدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس که پیش از این نماینده تفحص بر عملکرد شرکت مس سرچشمه نیز بوده است، با اشاره به سوءمدیریت در مجموعه ایمیدرو به عنوان متولی معادن کشور جزییات طرح تحقیق و تفحص از سازمان توسعه معادن را تشریح کرد و اظهار داشت: «این طرح به تصویب مجلس رسیده و به محض ابلاغ ازسوی هیات‌رییسه مجلس، اعضای تیم تحقیق و تفحص مشخص خواهند شد و جمع‌آوری اطلاعات در مدت شش ماه صورت خواهد گرفت.»

شیوه واگذاری معادن کشور به افزایش بیکاری و عدم اشتغال‌زایی دامن زده است

اسدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید بر نحوه واگذاری معادن به افراد خاص به عنوان یکی از محورهای تحقیق و تفحص از ایمیدرو، به فارس گفته است: معادن کشور به‌گونه‌ای واگذار شده‌اند که فرد خریدار، سرمایه لازم را برای شروع به کار ندارد یا اینکه معدن را نگه داشته تا گران شود و آن را بفروشد.

نمونه این اتفاق در مجتمع آلومینیوم المهدی که متولی آن ایمیدرو است، پیش آمده بود. احمد توکلی درباره این موضوع گفته بود: «این شرکت بدون مزایده و با 830 میلیارد تومان زیر قیمت به یکی از شرکت‌ها واگذار است.» جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد نیز به خبرگزاری فارس گفته بود: «پرونده 90 میلیارد تومانی اختلاس در این کارخانه وجود دارد و سازمان بازرسی کل کشور نیز به این موضوع ورود کرده است بنابراین کارخانه با عجله بسیار و به میزان 830 میلیارد تومان زیر قیمت رسمی کارشناسی واگذار شده است.»

آنگونه که اسدی گفته است سوءمدیریت در مجموعه معادن کشور در افزایش بیکاری و عدم اشتغال‌زایی نقش داشته است، کما آنکه بیکاری در شهرستان‌ها به اوج خود رسیده است. معدن شماره 5 گل گهر به علت عدم دقت در واگذاری هماکنون متوقف شده است. وضعیت معدن شماره 2 گل گهر همچنان نامشخص است و آنگونه که نماینده سیرجان گفته است وضعیت اشتغال 2 هزار و 500 نفر در منطقه بخاطر این مشکلات همچنان نامعلوم است. نحوه واگذاری معدن جلال‌آباد به پیمانکار غیرمعدنی مشکلات بسیار زیادی در منطقه به بار آورده است و جلسه استاندار کرمان با کارفرما و پیمانکار هم نتیجه‌ای در بر نداشته است. حذف پیمانکار معدن زرشوران یک هفته مانده به خاتمه قرارداد و استقرار پیمانکار جدید بدون مناقصه، باعث بروز مشکلات محلی و بیکاری صدها کارگر شده است کما آنکه منابع کارگری به خبرگزاری تسنیم گفته بودند قرارداد 120 نفر از آنها در نیمه دوم سال تمدید نشد و حقوق 5 ماه آنها به علت ادامه اختلاف فنی کارفرما با پیمانکار پرداخت نشده است.

نحوه انتخاب پیمانکار، حذف پیمانکاران و استقرار مجموعه جدید بدون طی فرآیند قانونی از دیگر مشکلاتی است که فعالان بخش معدن نسبت به آن ابراز نگرانی کرده‌اند، همچنانکه در ماه‌های اخیر خبر ابهام در مناقصه معدن طلای زرشوران در روزهای گذشته یکی از همین موارد بود که بار دیگر مشکلات معادن کشور را نشان می‌داد و در این مورد خبرگزاری مهر در گزارشی با اشاره به موضوع ابهام‌های مهم در نحوه حذف پیمانکار زرشوران، از نحوه عجیب استقرار پیمانکار جدید، قبل از مناقصه سخن گفته بود که مدیران ایمیدرو و مدیران جدید شرکت گسترش معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران به آن پاسخ نداده‌اند.

 

اصلاح شده چهارشنبه, 20 دی 1396 06:52

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top