به گزارش خبرگو ، بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان جنوبی، سید احمد برآبادی مسئول حوزه پژوهش این ادارهکل امروز سهشنبه 28 آذر 96 افزود: «براساس گاهشماری بومی و قدیمی چله بزرگ زمستان از فردای این شب یعنی از اول دی ماه شروع شده و تا 40 روز (دهم بهمن) ادامه دارد به این چله " چله کلو یا چله بزرگ " گفته میشود و " چله خرد یا چله کوچک " از 11 بهمن آغاز شده و در پایان این ماه به پایان میرسد. همانند چلههای زمستان، سابق در تابستان و ماههای تیر و مرداد هم چلههای تابستان قرار داشتهاند.»
او تصریح کرد: «این گاه شماری براساس طبیعت و آب و هوای ایران تنظیم شده و مورد توجه کشاورزان و دامداران است. سابق اهالی خراسان جنوبی هم مانند بقیه مردم به این گاه شماری اهمیت فراوانی داده و تابستان و زمستان واقعی را همین دوچله میدانستند.»
او ادامه داد: «ماه اسفند را جزء زمستان به حساب نیاورده و آن را «ماه نوروز »میخوانند. شب چله چون بلندترین و طولانیترین شب سال است از بین شب های دیگر سال متمایز و خاص بوده به این علت که از فردای این روز، روزها بلندتر شده و شبها کوتاهتر میشود و همچنین به تدریج تاریکی کاهش و روشنایی و نور افزایش مییابد.»
برآبادی گفت: «از روزگاران بسیار دور مردم خراسان جنوبی همچون سایر هموطنان این شب را گرامی داشته و به جشن و سرور میپردازند. فامیل و خویشاوندان در این شب به خانه بزرگترها و بزرگ خاندان رفته و همچنین صاحب خانه از آنان با انواع شیرینی، آجیل و میوه پذیرایی میکند. مخصوصاٌ میوه شب چله بیشتر هندوانه و انار است و آجیل های مخصوص شب چله هم بیشتر میوه های خشک شده و محصولات باغی می باشد. مردم براین عقیده اند که اگر در شب چله زمستان هندوانه بخورند از گرما چله تابستان در امان خواهند بود. شاهنامه خوانی، حافظ خوانی و برگزاری مراسم و آیین کف زنی از دیگر مراسم شب چله خراسان جنوبی است.»
منبع:میراث آریا