به گزارش خبرگو ،این اظهارات ترامپ در واکنش به روند افزایشی نرخ نفت در هفته های اخیر است ، نرخ نفت در این مدت به بالاترین رقم خود در سه سال اخیر رسیده است .
در اوایل هفته گذشته، قیمت نفت های پایه اروپا و آمریکا به ترتیب با رسیدن به میانگین 74 دلار و 75 سنت و 69 دلار و 56 سنت، بالاترین رکورد را از پاییز 93 (نوامبر 2014) ثبت کردند.
تهدیدهای مکرر ترامپ در باره سوریه و شلیک یکصد موشک توسط آمریکا و همپیمانان آن قیمت نفت را به سرعت افزایش داد و به بالاترین میزان خود در سه سال اخیر رسید .
توییت ترامپ در درجه نخست واکنش «محمد بارکیندو» دبیرکل سازمان سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را به همراه داشت ، او گفت: اعضای موافق کاهش تولید، دوستان آمریکا و فعالیت های آنها به نفع این کشور است .
ایران ، عربستان ، قطر ، امارات متحده عربی ، ونزوئلا ، الجزایر، عراق ، کویت ، لیبی ، نیجریه ، آنگولا، اکوادور، گینه استوایی، گابن، 14عضو اوپک هستند.خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان نیز عنوان کرد: « هیچ تغییری در میزان تقاضا مشاهده نکردهام. ما قبلاً نرخ بیش از بهای کنونی داشتهایم، حتی به دو برابر قیمت فعلی هم رسیده بودیم».
واکنش های مشابهی را هم از سوی «جبار اللعیبی» وزیر نفت عراق ،«سهیل محمد المزروعی » وزیر انرژی امارت شاهد بودیم و آنها به این نوع قضاوت ترامپ معترض بودند.
اما در مقابل واکنش بازار به انتقادات ترامپ نیز افزایشی بود در پایان معاملات روز گذشته قیمت نفت برنت با 28 سنت یا 0.4 درصد افزایش نسبت به آخرین قیمت پنج شنبه گذشته به 74 دلار و 6 سنت در هر بشکه رسید.
قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز در پایان معاملات روز گذشته با 7 سنت افزایش نسبت به یک روز قبل از آن به 68 دلار و 40 سنت در هر بشکه رسید.اوپک در نشست آذرماه 95 (30 نوامبر 2016) خود در وین، برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با کاهش تولید (فریز نفتی ) موافقت کرد تا با کاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت ها کمک کند.
روسیه و 9 تولید کننده دیگر نیز در اواخر سال 2016 به توافق کاهش تولید اوپک پیوستند. در ژانویه سال 2016 (دی ماه 95) قیمت هر بشکه نفت خام به 26 دلار کاهش یافته بود .
طبق توافق نشست نوامبر ، کشورهای امضا کننده تولید نفت خود را روزانه به میزان حدود 1.8 میلیون بشکه کاهش داده و با ادامه این روند تا پایان سال 2018 موافقت کردند.
روز گذشته 31 فروردین ماه در نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت اوپک و غیر اوپک ماه در جده عربستان اعلام شد که بر پایه گزارش کمیته مشترک فنی درباره ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی، کشورهای اوپک و غیر اوپک به سطح پایبندی ۱۴۹ درصدی به توافق جهانی کاهش تولید نفت دست یافتهاند که بالاترین رقم تا کنون به شمار میآید.
در بیانیه کمیته یاد شده همچنین اعلام شد در کشورهای توسعهیافته عضو در سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی، سطح ذخیرهسازی نفت از ۳ میلیارد و ۱۲۰ میلیون بشکه در ماه ژوئیه سال ۲۰۱۶ میلادی به ۲ میلیارد و ۸۳۰ میلیون بشکه در ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی کاهش یافته است.
با این همه، اعضای کمیته مشترک وزارتی یادآور شدند که سطح ذخیرهسازی کنونی نفت در کشورهای توسعه یافته، همچنان بالاتر از میزان پیش از آغاز سقوط قیمتهای نفت است.کمیته یاد شده به دبیرخانه اوپک مأموریت داد که با بررسی شاخصهای گوناگون، تحلیلی عمیق درباره ابهامهای گستردهتر بازار ارائه دهد.نشست آینده کمیته مشترک وزارتی در ماه ژوئن سال جاری میلادی در دبیرخانه اوپک در وین اتریش برگزار میشود.
اما به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار جهانی نفت در حالی که اظهارات ترامپ واکنش افزایشی قیمت نفت را به دنبال داشت بعید به نظر می رسد که تغییری در رفتار اوپک ایجاد کند . در واقع همه کشورهای عضو اوپک برای متوازن کردن بودجه خود به قیمت بالا یا قیمت بالاتر از این نیاز دارند.
بلومبرگ در مقالهای به ترامپ توصیه کرده، اگر خواهان کاهش قیمت نفت است باید برجام را حفظ کند، چرا که خروج ایالات متحده از توافق هستهای با ایران باعث افزایش آن خواهد شد.
بلومبرگ همچنین در بخش دیگری از گزارش خود به این نکته اشاره میکند که توافق هستهای با ایران سبب افزایش تولید نفت ایران به میزان بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز شده است و بدیهی است که خروج آمریکا از برجام موجب بالاتر رفتن قیمت نفت اوپک در بازارهای جهانی خواهد شد.ترامپ قرار است اواخر اردیبهشت ماه امسال تصمیم خود را در باره ماندن آمریکا در برجام و یا خروج یکجانبه از آن را اعلام کند .