فشار تورم خوراکی‌ها بر دهک‌های پایین درآمدی

تورم نقطه‌به‌نقطه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در آذرماه امسال به ١٤,٣ درصد افزایش یافته است.

 

به گزارش خبرگو ،این در حالی است که نرخ تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در ماه‌های قبل کاهش داشته است. تورم این گروه فقط در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد امسال روند افزایشی داشته، به‌طوری‌که نرخ تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در این ماه‌ها به‌ترتیب ١٩.٩، ١٧.٦ و ١٥.٢ درصد بوده و در ماه‌های بعد روند کاهشی در پیش گرفته است؛ اما در آذرماه تورم خوراکی‌ها و بهداشت نیز روند معکوس در پیش گرفته و افزایش یافته است.

افزایش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در ماه آذر نشان می‌دهد فشار افزایش قیمت‌ها در این بخش بیش از سایر بخش‌ها بر مصرف‌کنندگان بوده است. برخی از کارشناسان تأکید می‌کنند که روند افزایشی نرخ تورم، دهک‌های پایین درآمدی را تحت‌ تأثیر قرار می‌دهد. این کارشناسان افزایش قیمت دلار را یکی از دلایل اصلی این موضوع می‌دانند و تأکید می‌کنند روند صعودی نرخ دلار در گام اول خوراک و پوشاک و در گام دوم مسکن را تحت‌‌الشعاع قرار می‌دهد.

فشار  بر دهک‌های پایین درآمدی

وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان، با بیان اینکه تورم در بخش‌های خوراک، پوشاک و مسکن بسیار مهم است می‌گوید؛ نه‌تنها تورم در بخش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها که در بخش مسکن هم روند صعودی به خود گرفته است. تورم در بخش مسکن در کلان‌شهر تهران بین ١٥ تا ٢٠ درصد افزایش یافته است که سال آینده بار تورمی را به اقتصاد ایران اضافه خواهد کرد. او با تأکید بر اینکه افزایش تورم در این بخش‌ها بیشتر دهک‌های پایانی درآمدی را تحت ‌تأثیر قرار می‌دهد، اضافه می‌کند؛ ما در سال آینده تورم تک‌رقمی نخواهیم داشت و باید تورم تک‌رقمی را که در دو سال اخیر داشتیم، فراموش کنیم. نکته دیگر اینکه نرخ ارز روند صعودی در پیش گرفته و این افزایش موجب می‌شود در گام اول شاهد افزایش قیمت خوراک و پوشاک و در گام دوم در کالاهای غیرمبادله‌ای مانند مسکن باشیم. شقاقی‌شهری با تأکید بر اینکه نرخ ارز در سه تا چهار ماه اخیر از سه‌هزارو٧٠٠ تومان به چهارهزارو ٤٠٠ تومان رسیده است.، می‌گوید؛ نرخ دلار حدود ٦٠٠ تا ٧٠٠ تومان افزایش داشته، این در حالی است که عمده کالاهای مصرفی ما مثل پوشاک و مواد غذایی، وارداتی به دلار وابسته هستند و با هر تکانه و شوکی در بازار ارز خود را در مصرف خانوار نشان می‌دهند. او با تأکید بر اینکه کل اقلام مصرفی ما وابسته به دلار است، ادامه می‌دهد؛ اقتصاد ایران به‌شدت دلاریزه شده و هرگونه افزایش قیمت دلار تأثیر خود را در بازار نشان می‌دهد. حتی این افزایش خود را با یک وقفه در بخش مسکن نشان می‌دهد. او توضیح می‌دهد افزایش قیمت دلار، فشار را روی دهک‌های پایین درآمدی قرار می‌دهد، زیرا دهک‌های پایین درآمدی به‌ویژه سه دهک پایین به‌شدت نسبت به اقلام غذایی حساس هستند. براساس گفته‌های این اقتصاددان؛ خط فقر در اقتصاد ایران افزایش یافته است. به‌تازگی وزیر تعاون اعلام کرده‌ هزینه مصرفی برای دهک ششم جامعه ماهانه دو‌میلیون‌و ٤٠٠‌هزار تومان شده است. اما عمده دستمزدها نیز نزدیک به همین عدد است و هرگونه افزایش قیمت دلار و افزایش اقلام خوراکی و پوشاک و مسکن موجب می‌شود شش دهک ما تحت ‌تأثیر قرار گیرند. او اضافه می‌کند همچنین براساس گفته‌های ربیعی، درآمد دهک ششم با هزینه‌ها سربه‌سر است و با بیماری خاص، هزینه‌ها بیشتر از درآمد می‌شود و دهک‌ها بیشتر زیر خط فقر قرار می‌گیرند، بنابراین هرگونه افزایش قیمتی به‌ویژه مواد خوراکی، پوشاک و مسکن تحت فشار قرار می‌گیرند که بسیار خطرناک است؛ بنابراین حتما دولت و مجلس باید تلاش کنند قیمت حامل‌های انرژی افزایش پیدا نکند، چراکه به‌شدت خط فقر را افزایش می‌دهد. این گفته‌ها در حالی است که حسین عبده‌تبریزی، اقتصاددان نیز دراین‌باره گفته است؛ در دولت یازدهم نرخ تورم کنترل شد، اما باز هم این شاخص به سمت دورقمی‌شدن در حرکت است. برخی دیگر نیز تأکید می‌کنند در ماه‌های آینده دستاوردهای کاهشی نرخ تورم متوقف خواهد شد.

تورم

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top