رشد جمعیتی دهه 60 در تاریخ ایران بی سابقه بوده است

 وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: کشور در دهه 60 رشد جمعیتی بالایی را تجربه کرد و اشتغال مسأله اول دهه شصتی‌هاست و عملا فرصت شغلی برایشان فراهم نشد.

 

به گزارش خبرگو ،علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتگویی که با سالنامه ایران داشت، اظهار کرد: اشتغال عیاری برای سنجش کارآمدی و اثربخشی رویکردهای سیاستی جاری در کشور در دهه‌های اخیر است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه بیکاری پدیده‌ای است که اغلب کشورها، از جمله کشورهای موفق دنیا نیز آن را تجربه کرده‌اند، گفت: اما نحوه مواجهه با این مسأله در طراحی و پیاده‌سازی سیاست‌ها ست که از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی با اشاره به فقر مطلق، بحران آسیب‌های اجتماعی، بحران صندوق‌های بازنشستگی و معضل بیکاری آن‌ها را چهار چالش این وزارتخانه از هفت چالش اقتصادی کشور برشمرد و تاکید کرد: با پول پاشی اشتغال ایجاد نمی‌شود و فقر نیز برطرف نخواهد شد.

وی با اشاره به اینکه برنامه اشتغال فراگیر مهم‌ترین برنامه من در حوزه اشتغال است، گفت: با برنامه‌ریزی‌هایی که درخ صوص اشتغالزایی بر‌ای گرو‌های هدف انجام شده، تلاش داریم گامی در راستای امحای فقر برداریم.

ربیعی بیان کرد: برنامه ما اشتغال فراگیر ضد فقر است و هدف ما رشد و توسعه به‌ هر قیمت و بدون توجه به‌ رفع فقر نیست و هرگز توسعه را به‌قیمت له شدن فقرا نمی‌خواهیم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه منتقدان به‌دلیل وابستگی‌های جناحی و سیاسی حاضر نیستند دستاورد‌های دولت در بخش کارآفرینی را بیان کنند، اظهار کرد: باید بدانیم که بیکاری و اشتغال متأثر از مسائل و فاکتور‌های مختلفی‌است.

وی افزود: اقتصاد ایران طی 45 سال گذشته با‌ وجود برخی نوسانات، تقریباً سالانه 3.4 درصد رشد تولید را تجربه کرده است و طی این مدت، سهم نیروی کار و بهره‌وری عوامل، در اقتصاد ایران به ترتیب 18 و 10 درصد بوده است، در حالی که این میزان در کشورهای شرق آسیا به ترتیب 22 و 31 و در آمریکا 24 و 28 درصد بوده است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه کشور در دهه 60 رشد جمعیتی بالایی را تجربه کرد، اظهار کرد: فقط طی سال‌های 60 تا 65 یک موج جمعیتی 9 میلیون نفری که در تاریخ ایران بی‌سابقه بوده است، ایجاد شد و در‌ نیمه دهه 80 این جمعیت با رسیدن به گروه سنی 20 تا 24 ساله به مرحله‌ای رسیدند که اشتغال مسأله اول آن‌ها بود و همان‌طور که می‌دانیم، عملاً فرصت شغلی هم برایشان فراهم نشد.

ربیعی با اشاره به اینکه همان متولدین دهه 60 در سال‌های اخیر به سن بین 26 تا 36 سال رسیده‌اند، گفت: در 10 سال اخیر بیش از 40 درصد جمعیت کشور را افراد در سن 15 تا 34 سال تشکیل می‌داده‌اند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ابراز تاسف از اینکه بر اساس آمار‌های ارائه شده در حال حاضر جوانان زیر24 سال با مدرک کارشناسی از بیشترین نرخ بیکاری رنج می‌برند، خاطرنشان کرد: 9/52 درصد افراد جوان با مدرک کارشناسی به‌دنبال شغل بوده‌اند که کمبود شدید مشاغل و از سوی دیگر پایین بودن سطح مهارت را منعکس می‌کند.

وی تاکید کرد: یکی از مسائل اصلی در بازار کار کشور، نبود تطابق آموزش‌های تخصصی و حرفه‌ای با نیاز طرف تقاضای بازار کار است.

ربیعی در خصوص اشتغال زنان بیان کرد: با توجه به نقش سنتی و غالب مردان در کسب درآمد، خانوارهای شهری و روستایی، توزیع شاغلان در کشور به نفع شاغلان مرد بوده و زنان مشارکت قابل ملاحظه‌ای در اقتصاد نداشته‌اند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه درسال 95 بیش از 17هزار میلیارد تومان به صورت تسهیلات به بنگاه‌های کوچک پرداخت شد تا منجر به تثبیت آن‌ها و اشتغال موجودشان شود، افزود: این روند در سال 96 در قالب طرح رونق با اختصاص 10هزار میلیارد تومان، همچنان ادامه دارد.

وی با اشاره به ارائه مشوق‌های بیمه‌ای به کارفرمایانی که اقدام به جذب شغل اولی‌ها کردند، تصریح کرد: علاوه بر این ارائه یارانه دستمزد در استان‌های با نرخ بیکاری بالا را در دستور کار قرار دادیم.

ربیعی با اشاره به اینکه یکی از مسائل مهم پایین بودن سطح مهارت و کارآفرینی است، گفت: دو برنامه را به اجرا درآوردیم؛ یکی کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی است که به مدت 6 ماه و در مناطق محروم، 9 ماه مشمول پرداخت بیمه مسئولیت مدنی و کمک هزینه 300 هزار تومانی می‌شوند، تا هم مهارت یاد بگیرند و هم کارآفرینی بیش از 150 هزار نفر که ثبت‌نام کرده‌اند و تاکنون 27هزار نفر وارد شده‌اند.

وی ادامه داد: کوشش ما به‌عنوان مثال این بوده است که فناوری اطلاعات را به گونه‌ای به استان‌ها ببریم تا مردم خودشان تولید محتوا کنند، نه اینکه مصرف‌کننده باشند.

وی با اشاره به اینکه این امر هم در ایجاد ثروت و هم در اشتغال بسیار مؤثر بوده است،بیان کرد: فقط در یک مورد آن هم در استان کردستان بازی رایانه‌ای شوفر تاکنون در بیش از 80 کشور فروش داشته است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: با همکاری نهاد‌ها و دستگاه‌هایی مانند سپاه، اول به صورت آزمایشی در 120 روستا از طریق تسهیل گری به توسعه اشتغال پرداختیم و با ایجاد ظرفیت زمینه را برای پرداخت وام ایجاد کردیم که این روش به تدریج در 3000 روستای کانونی با مشارکت خود مردم به اجرا درمی‌آید.

ربیعی اظهار کرد: اما از حیث پرداخت وام، تاکنون حدود 300هزار نفر در سامانه ثبت‌نام کرده‌اند و بیش از 90 هزار طرح دریافت شده و در فرآیند بررسی و پرداخت وام قرار دارد و بیش از 1500 طرح تاکنون وارد مرحله پرداخت وام شده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه به‌دلیل نبودن رشد اقتصادی پایدار، این اشتغال‌ها کم کیفیت هستند، گفت: بخش قابل توجهی از اشتغال‌های ایجاد شده در بخش خدمات بود و علاوه بر اینکه اشتغال صنعتی زیادی نداشتیم، گاهی ریزش نیروی کار صنعتی هم داشته‌ایم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه در سال 95 قریب به 70درصد از اشتغال جدید در بخش خدمات، مانند IT یا تعمیر اتومبیل، خدمات حمل و نقل مسافر، خدمات اقامتی بوده است، اظهار کرد: معنی آن این است که فرد دانش آموخته، از نظر آماری شاغل است، اما احتمالاً از کار خود (تعمیر اتومبیل) راضی نیست یا خود را بیکار می‌داند.

خبرگو
تازه ترین اخبار ایران و جهان

 

تصاویر

Top